alba ja tennarit kuvassa

Rippikoulu

 

Rippikoulu on osa kirkon koko eliniän kestävää kasteopetusta. Kirkon ja seurakunnan tavoitteena on että rippikoululainen vahvistuu siinä uskossa kolmiyhteiseen Jumalaan, johon hänet on pyhässä kasteessa otettu. Rippikoulu päättyy aina nuoren konfirmaatioon.

Rippikouluun ilmoittautuminen tapahtuu rippipyhässä (ajankohta ilmoitetaan myöhemmin). Rippikouluun tulevat osallistuvat huoltajineen klo 10 jumalanpalvelukseen ja sen jälkeen seurakuntatalossa kirkkokahveille ja tiedotustilaisuuteen, jossa kerrotaan rippikoulusta. Rippikouluun ilmoittaudutaan tiedotustilaisuuden päätteeksi. Huom ! Rippikouluilmoittautuminen koskee myös niitä nuoria, jotka menevät jonkin järjestön rippikoululeirille, sillä rippikoulun kotiseurakuntaan tutustumis-jakso suoritetaan omassa seurakunnassa syksyn ja kevään aikana. 

Parikkalan seurakunnan rippikoulu alkaa syksyllä 2020 kotiseurakuntaan tutustumis- jaksolla, joka kestää kevääseen 2021 toukokuuhun saakka. Kotiseurakuntaan tutustumis- jaksolla nuoret osallistuvat messuihin ja arki-illan veisumessuihin sekä pienryhmissä nuorteniltoihin ja messun valmisteluihin ja avustamiseen. Toukokuussa on rippikoululaisten kotiseuturetki Saarelle ja Uukuniemelle, joka järjestetään lauantai-päivänä klo 10-16.30. Ajankohta kerrotaan lähempänä.

Rippikoululeiri:

Vuoden 2021 puolella Parikkalan seurakunnassa järjestetään yksi rippikoululeiri, joka pidetään Jaakkiman opistossa Ruokolahdella. Rippikoulun ajankohta on 8.6.-15.6.2021. Konfirmaatio järjestetään sunnuntaina 20.6. (huom !) klo 13 Parikkalan kirkossa rippikoululaisten ja perheitten omana tilaisuutena. 

Leirimaksu: 

Rippikoululeirimaksu on Parikkalan seurakunnan jäseniltä 180 euroa (muilta 410 euroa). Rippikoululeirimaksu tulee maksaa noin kuukautta ennen leiriä seurakunnan tilille: FI89 5326 0020 0117 93. Rippikoulumaksusta voi anoa vapautusta olemalla yhteydessä seurakunnan diakoniatyön viranhaltijoihin ja toimittamalla toimeentuloon liittyvät selvitykset. Huom ! Koronatilanteen takia kesän 2021 rippikoululeirimaksua ei kannata maksaa vielä, ennenkuin varmistuu, että leiri voidaan pitää. Maksusta tiedotetaan huhtikuun 21.4. jälkeen rippikoululaisten WhatsApp-ryhmässä. 

 

Tammikuussa 2021 rippikoululaisille järjestetään neljä pienryhmä-kokoontumista, joissa perehdymme jumalanpalvelukseen. Tällöin kukin

rippikoululainen osallistuu yhteen pienryhmäkokoontumiseen (maks. 8 nuorta/pienryhmä). 

 

Helmikuussa rippikoulun nuortenillat :

Helmikuussa järjestetään neljä nuorteniltaa, joista voit valita yhden, johon ilmoittaudut ja osallistut. Ilmoittautuminen on nettilomakkeen kautta. Linkki on lähetetty sähköpostitiedotteessa. Huom ! Ilmoittautumislomake avautuu ma 1.2. ja sulkeutuu ma 15.2.

 

Maaliskuussa:

Rippikoulutiedote lähetettiin perjantaina 26.3. sähköpostitse rippikoululaisille ja huoltajille. Sähköpostitiedotteessa oli tehtävät (2) pääsiäisvideosta, pääsiäisen ajan jumalanpalveluksesta sekä diakoniasta . Sähköpostiviestissä ohjeet ja palautusajankohta. 

 

Huhtikuussa  järjestetään rippikouluun liittyvä etä-live-nuortenilta netin kautta to 15.4. klo 18-19. Ohjeet osallistumiseen annetaan rippikoulun WhatsApp-ryhmässä. 

 

Toukokuussa la 8.5. on rippikoulutapaaminen, jossa tutustutaan myös seurakunnan historiaan. Myös ulkoläksyjen (Isä meidän -rukous, 10 käskyä ja Uskontunnustus)  kuulustelu on osa tapaamista. Toukokuussa pyritään järjestämään myös uuden rippikoulun opetussuunnitelma 2017 mukaisesti ehtoollisella käynnit ennen konfirmaatiota kuudessa pienryhmässä seuraavasti:

keskiviikkona 5.5. klo 15.30, klo 16.30 ja klo 17.30 sekä

keskiviikkona 12.5. klo 15.30, klo 16.30 ja klo 17.30 Parikkalan kirkossa.

Ryhmien muodostaminen tapahtuu lähempänä aikaa annettujen ohjeiden mukaisesti. 

 

Alustava suunnitelma on, että sunnuntaina 30.5. on oman seurakunnan rippikoululeirille osallistuville rippikoululaisille ja heidän huoltajilleen kirkkopyhä ja rippikoululeiriin liittyvä tiedotustilaisuus jumalanpalveluksen jälkeen Parikkalan seurakuntatalossa. 

 

Terveisin seurakuntasi rippikoulutiimi Timo ja Tiina 

 

Pastori Timo Dahlbacka puh. 044-5430096, s-posti: timo.dahlbacka@evl.fi 

Nuorisotyönohjaaja Kristiina Rankila puh. 040-8641258, s-posti: kristiina.rankila@evl.fi  
 

 

Voit seurata Facebookissa / Parikkalan seurakunta/nuorisotyö-sivustolle päivittyviä tietoja ja esim. musiikkivideoita tästä linkistä:

https://www.facebook.com/parikkalanseurakuntanuorisotyo

 

Myös kirkkomme eri herätysliikkeet ja järjestöt järjestävät omia rippikoulujaan. Näistä löytyy tietoja kirkon nettisivuilta, katso alla oleva linkki. Huom ! Myös muualla kuin omassa seurakunnassa rippikoulun käyvät nuoret osallistuvat seurakuntaan tutustumisjaksoon omassa seurakunnassaan.

Linkki muiden järjestöjen ja herätysliikkeiden sivuille: https://evl.fi/plus/seurakuntaelama/kasvatus/rippikoulu/jarjestorippikoulut

Rippikoulu on puolen vuoden mittainen tutustuminen seurakuntaan ja kristilliseen uskoon. Usein rippikoulu käydään sinä vuonna, kun nuori täyttää 15 vuotta. Rippikoulun voi käydä myös aikuisena.

Rippikoulu edeltää rippijuhlia

Rippijuhlia vietetään rippikoulun käyneen ja konfirmoidun nuoren kunniaksi. Nuorelle rippijuhlat ovat tärkeä aikuistumisjuhla.

Rippijuhlien järjestäminen

Risti raamatulla