Kinkeriperinne alkaa Parikkalasta su 2.2. klo 10 perhemessulla

20.1.2020 08.45

Kinkerit ennen_THUMB.jpg

Kinkerit 2020

Kinkerit, lukukinkerit eli lukuset on jo vuosisatoja vanha perinne kirkossamme. Aiemmin ne olivat kristinopin kuulustelutilaisuuksia, joissa mm. tulevat rippikoululaiset osoittivat kristinopin taitojaan.

Kinkereille kokoonnuttiin vuorovuosin johonkin kyläkunnan taloon. Siellä selvitettiin, kuka vastaa kylän pyhäkoulusta, kuka diakoniasta ja lähetystyön toteuttamisesta. Lukukinkereiden pitäminen on kirjattu jo vuoden 1686 kirkkolakiin. Ennen oppivelvollisuuden tuloa voimaan kinkereillä oli merkittävä vaikutus siihen, että kansa oppi lukemaan.

Kinkerit olivat osa kirkon kasteopetusta. Nykyään kaupungeissa on jo luovuttu kinkereiden pitämisestä. Rippikoulu kokoaa nuoret joko leireille tai päivärippikouluun ja tarjoaa opetusta nuoria kiinnostavassa muodossa.

Maaseudulla kinkerit saattavat koota kylän väkeä yhteen ja antavat tilaisuuden keskustella ja oppia uutta jostain keskeisestä kristinopin aiheesta.

Parikkalassa kokoonnutaan nyt keväällä 2020 kinkereille kolme kertaa. Kodeissa pidettävistä kinkereistä on luovuttu. Nyt on jo kuudes vuosi, jolloin kokoonnutaan seurakunnan tiloihin.

Perhekinkerit pidetään Parikkalassa ja Saarella perhemessun jälkeen seurakuntataloilla. Uukuniemellä kokoonnutaan Niukkalaan seurakuntatalolle.

Parikkalassa  Kynttilänpäivänä su 2.2.2020 klo 11.30 keittolounas, klo 12.15 Yhteisvastuuinfo ja keräyslistojen jako, klo 12.30 opetusta aikuisille ja lapsille erikseen, klo 14.15 päätös ja kahvit.

Saarella Marianpäivänä su22.3.2020 klo 11.30 keittolounas, klo 12.15 alkuhartaus, klo 12.30 opetusta aikuisille ja lapsille erikseen, klo 14.15 päätös ja kahvit. Ajat ovat ”noin” aikoja.

Uukuniemellä torstaina 5.3.2020 klo 13. Opetusta ja kahvit

Aiheena Isä meidän-rukous

Kinkeriläksyt: Katekismus kohdat 25-33, Raamattu Matt 6:9-13 ja Luuk 11: 2-4, virret 208 ja 901

Opettajina toimivat kirkkoherra Marja-Liisa Malmi ja kirkkomuusikko Tatjana Korpelainen