alba ja tennarit kuvassa

Rippikoulu

 

Rippikoulu on osa kirkon koko eliniän kestävää kasteopetusta. Kirkon ja seurakunnan tavoitteena on että rippikoululainen vahvistuu siinä uskossa kolmiyhteiseen Jumalaan, johon hänet on pyhässä kasteessa otettu. Rippikoulu päättyy aina nuoren konfirmaatioon.

Rippikouluun kutsutaan syksyllä 2021 kirjeitse seurakuntamme vuonna 2007 syntyneet jäsenet. Rippikouluun voi osallistua myös vaikka ei olisi seurakunnan jäsen. Konfirmaatioon osallistuvat ovat kastettuja ja seurakunnan jäseniä. Jos nuorta ei ole kastettu, hänet voidaan kastaa ennen konfirmaatiota.

Huom ! Rippikouluilmoittautuminen koskee myös niitä nuoria, jotka menevät jonkin järjestön rippikoululeirille, sillä rippikoulun kotiseurakuntaan tutustumis-jakso suoritetaan omassa seurakunnassa syksyn ja kevään aikana. 

Parikkalan seurakunnan rippikoulu alkaa syksyllä 2021 kotiseurakuntaan tutustumis- jaksolla, joka kestää kevääseen 2022 toukokuuhun saakka. Kotiseurakuntaan tutustumis- jaksolla nuoret osallistuvat messuihin ja arki-illan veisumessuihin sekä pienryhmissä nuorteniltoihin ja messun valmisteluihin ja avustamiseen. Toukokuussa on rippikoululaisten kotiseuturetki Saarelle ja Uukuniemelle, joka järjestetään lauantai-päivänä klo 10-16.30. Ajankohta kerrotaan lähempänä.

Rippikoululeiri ja päivärippikoulu:

Vuoden 2022 puolella Parikkalan seurakunnassa järjestetään yksi rippikoululeiri, joka pidetään Punkaharjun Vaahersalossa 11.-18.7.2022. Konfirmaatiopäivä on su 24.7. Konfirmaation tarkempi aika ilmoitetaan, kun varmistuu voidaanko konfirmaatio järjestää yhtenä vai useampana tilaisuutena. 

Mikäli nuori haluaa suorittaa rippikoulun päivärippikouluna, siihen tarjotaan mahdollisuus. 

Leirimaksu: 

Rippikoululeirimaksu on Parikkalan seurakunnan jäseniltä 180 euroa (muilta 410 euroa). Rippikoululeirimaksu tulee maksaa noin kuukautta ennen leiriä seurakunnan tilille: FI89 5326 0020 0117 93. Rippikoulumaksusta voi anoa vapautusta olemalla yhteydessä seurakunnan diakoniatyön viranhaltijoihin ja toimittamalla toimeentuloon liittyvät selvitykset. 

Ulkoläksyistä: 
Rippikoululaisille on jaettu rippikoulun ulkoläksyt sekä paperisena että PDF-liitteenä rippikouluryhmän Whats´App-ryhmässä. 

Opeteltavia ulkoläksyjä ovat: Uskontunnustus, Isä meidän -rukous, 10 käskyä, Herran siunaus, Kaste- ja lähetyskäsky, Pienoisevankeliumi ja Rakkauden kaksoiskäsky.                                                                                                          
Ulkoläksyjä voi suorittaa omaan tahtiin ja omassa järjestyksessä meille työntekijöille (Jarkko ja Kristiina) yhteisissä kokoontumisissa tai sitten erikseen ajankohdasta sopimalla koulupäivän jälkeen. Tavoitteena on, että kaikki ovat suorittaneet ulkoläksyt toukokuuhun mennessä ennen leirijaksoa. Toivomme, että kotiväki antaa tukea näiden ulkoläksyjen harjoittelussa kotona. 

Seuraava rippikouluryhmän tapaaminen on 1. adventtisunnuntaina 28.11. klo 16-17 Parikkalan kirkossa,
Kauneimmat joululaulut -messussa. Tervetuloa myös kotiväki mukaan laulamaan kauneimpia joululauluja kirkkoon ! 

 

Tammi-helmikuun messuryhmät : 

Rippikouluasioissa voit olla yhteydessä Tiinaan:
Tammi-helmikuussa rippikoululaiset avustavat pienryhmittäin yhdessä messussa joko Parikkalassa, Saarella tai Uukuniemellä. Messuja valmistellaan ryhmittäin samoin Parikkalassa, Saarella ja Uukuniemellä iltapäivisin koulupäivän jälkeen. (Rippikoululaiset ilmoittautuvat ryhmiin rippikoulun tapaamisessa ke 10.11.).  
Messut ja valmistelupäivät:
su 23.1. klo 13 Uukuniemen srk-talo. Valmistelu ke 19.1. klo 16.00-17.30 Uukuniemen srk-talo. 
su 23.1. klo 10 Parikkalan siunauskappeli. Valmistelu to 20.1. klo 15.30-17.00 Parikkalan siunauskappeli.
su 30.1. klo 10 Parikkalan siunauskappeli. Valmistelu ke 26.1. klo 15.30-17.00 Parikkalan siunauskappeli.
su 20.2. klo 13 Saaren srk-keskus. Valmistelu to 17.2. klo 15.45-17.15 Saaren srk-keskus.
Valmistelukokoontumisissa nuorille tarjotaan pieni välipala.                                                                     
.
 

Kevään yhteiset kokoontumiset 

Keväällä rippikoululaisille järjestetään mm. lähetys -ja diakoniaoppitunteja sekä kotiseuturetki:
lauantai 5.2. klo 17-19 Parikkalan srk-talo 
sunnuntai 20.3. klo 16-17.30 Parikkalan siunauskappeli
pe 23.4. tai la 24.4. konsertti Oronmyllyllä Armorokissa. 
lauantaina 25.5. klo 10-16.30 Kotiseuturetki Saarelle ja Uukuniemelle.
Huom ! Kellonaikoihin saattaa tulla pieniä muutoksia tai tarkennuksia lähempänä aikaa. 
Mikäli rippikoululainen ei pääse yhteiseen kokoontumiseen esim. sairauden takia, toivomme että huoltaja ilmoittaa siitä meille etukäteen. 

Rippikouluasioissa voit olla yhteydessä Tiinaan ja Jarkkoon: 

Kristiina Rankila, nuorisotyönohjaaja               Jarkko Hyvärinen, seurakuntapastori 
kristiina.rankila@evl.fi                                         jarkko.hyvarinen@evl.fi
puh. 040 864 1258                                               puh. 044 5430 096
 

 

 

Järjestöjen ja herätysliikkeiden järjestämät rippikoulut

Myös kirkkomme eri herätysliikkeet ja järjestöt järjestävät omia rippikoulujaan. Huom ! Myös muualla kuin omassa seurakunnassa rippikoulun käyvät nuoret osallistuvat oman seurakunnan rippikouluilmoittautumistilaisuuteen sekä syksystä kevääseen kestävään seurakuntaan tutustumis- jaksoon omassa seurakunnassa.

 


 

Voit seurata Facebookissa / Parikkalan seurakunta/nuorisotyö-sivustolle päivittyviä tietoja ja esim. musiikkivideoita tästä linkistä:

https://www.facebook.com/parikkalanseurakuntanuorisotyo

 

Rippikoulu on puolen vuoden mittainen tutustuminen seurakuntaan ja kristilliseen uskoon. Usein rippikoulu käydään sinä vuonna, kun nuori täyttää 15 vuotta. Rippikoulun voi käydä myös aikuisena.

Rippikoulu edeltää rippijuhlia

Rippijuhlia vietetään rippikoulun käyneen ja konfirmoidun nuoren kunniaksi. Nuorelle rippijuhlat ovat tärkeä aikuistumisjuhla.

Rippijuhlien järjestäminen

Risti raamatulla